zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2319]

Tagiatelle z potrawką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie, bardzo kolorowe i smaczne danie. Idealne na obiad. Można użyć ewentualnie innego rodzaju makaronu.

Tagiatelle z potrawką

Składniki:

Tagiatelle z potrawką

 

  • Potrawka :
  • mięso z 5 ćwiartek kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 2/3 szk zielonych oliwek
  • 1,5 szk rosołu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • czarny sezam
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

  • 2 op makaronu tagiatelle gniazda ( 2 x 250 g )

Sposób przygotowania:

Tagiatelle z potrawką
Mięso z ćwiartek kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, paprykę w większą , a natkę i szczypiorek posiekać. Na sicie odsączyć z zalewy oliwki, kukurydzę i kiełki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso razem z cebulą. Następnie wlać rosół i całość dusić 15 minut. Potem dodać przyprawy do smaku i paprykę i dalej przez chwilę dusić.

Dodać kolejno kukurydzę, oliwki i kiełki i potrawkę zagęścić skrobią ziemniaczaną wymieszaną z odrobina wody. Zagotować potrawkę i ewentualnie jeszcze doprawić, wrzucić natkę i szczypiorek, wymieszać i podawać z ugotowanym makaronem.

Danie posypać delikatnie czarnym sezamem.

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu.