Sposób przygotowania:
Karkówka z papryką, cebulą i grzybamiPrzygotowanie karkówki
Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą papryką, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Następnie mięso obsmażamy z obu stron na oleju.
ETAP 2:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne z nasionami. Paprykę kroimy tak jak na zdjęciu:
ETAP 3:
Cebulę kroimy jak na zdjęciu:
Paprykę i cebulę smażymy na oleju do miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem.
ETAP 4:
Grzyby przecieramy, oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki.
Grzyby podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
ETAP 5:
Robimy sos: koncentrat łączymy z wodą i octem, dodajemy oregano, tymianek.
ETAP 6:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego karkówkę.
Na mięso wykładamy paprykę z cebulą, grzyby, całość polewamy sosem.
Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 175 st.C.