Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pojawia się na moim stole rzadko, ale mam na nią swój sprawdzony przepis. Zwykle robię ją z pieczarkami, papryką i cebulą. Tym razem zamiast pieczarek wykorzystałam grzyby leśne. Wyszło pysznie.

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami

 

  • 8 plastrów karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • miseczka grzybów leśnych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3/4 szklanki wody
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami

Przygotowanie karkówki

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Karkówkę marynujemy i podsmażamy na oleju

Karkówkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz ostrą papryką, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Następnie mięso obsmażamy z obu stron na oleju.

ETAP 2:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Do karkówki wykorzystujemy czerwoną paprykę

Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne z nasionami. Paprykę kroimy tak jak na zdjęciu:

ETAP 3:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Dodatkiem do mojej karkówki jest także cebula

Cebulę kroimy jak na zdjęciu:

Paprykę i cebulę smażymy na oleju do miękkości, przyprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 4:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Grzyby leśne oczyszcamy i podsmażamy na oleju

Grzyby przecieramy, oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki.

Grzyby podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

ETAP 5:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Do karkówki dodajemy sos pomidorowy

Robimy sos: koncentrat łączymy z wodą i octem, dodajemy oregano, tymianek.

ETAP 6:

Karkówka z papryką, cebulą i grzybami
Karkówkę z warzywami i sosem pieczemy w piekarniku 1,5 godziny

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przekładamy do niego karkówkę.

Na mięso wykładamy paprykę z cebulą, grzyby, całość polewamy sosem.

Pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny w 175 st.C.