SUPERPRZEPIS

Pasztet z maślaków

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pasztet z maślaków

Maślaki to takie mało doceniane grzyby choć niektórzy bardzo je lubią w smietanie u mnie wszystkie maślaki wylądowały w pasztecie.

Składniki:

Pasztet z maślaków

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z maślaków

ETAP 1:

Pasztet z maślaków
Warzywa mają się tylko zeszklić na patelni.

Świeże grzyby leśne oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić i odważyć 1 kg.

Masło stopić i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler po kilku minutach dodać grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku 1/4 łyżeczki tymianku i sola z pieprzem czarnym do smaku.

Grzyby dusić na małym ogniu około 15 minut często mieszając po tym czasie wyłączyć gaz i przestudzić grzyby

ETAP 2:

Pasztet z maślaków
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać i doprawić.

Śmietanę, jajka oraz bułkę tartą z płatkami dodać do przestudzonych grzybów, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić ma być na pikantnie.

Formę do keksa 25 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę pasztetową, wyrównać.

Piec w temp. 170 st około 60-65 minut po upieczeniu wystudzić.