Sposób przygotowania:
Pasztet z maślakówETAP 1:

Świeże grzyby leśne oczyścić i obgotować w osolonej wodzie, dokładnie odcedzić i odważyć 1 kg.
Masło stopić i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce z grubymi oczkami marchew oraz seler po kilku minutach dodać grzyby, posiekany czosnek, doprawić do smaku 1/4 łyżeczki tymianku i sola z pieprzem czarnym do smaku.
Grzyby dusić na małym ogniu około 15 minut często mieszając po tym czasie wyłączyć gaz i przestudzić grzyby
ETAP 2:

Śmietanę, jajka oraz bułkę tartą z płatkami dodać do przestudzonych grzybów, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić ma być na pikantnie.
Formę do keksa 25 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć całą masę pasztetową, wyrównać.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut po upieczeniu wystudzić.
SylaUla
iziona
Polecam bo nie tylko ładnie wygląda :)
robaczek