Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Tagliatelle z indykiem i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i pożywne danie na bazie makaronu, z dodatkiem mielonego mięsa z indyka, w sosie pomidorowym.

Tagliatelle z indykiem i serem pleśniowym

Składniki:

Tagliatelle z indykiem i serem pleśniowym

 

  • cebula 1 szt
  • mięso mielone indycze 300 gram
  • pomidor 1 szt
  • Pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 150 gram
  • makaron Tagliatelle 200-250 gram
  • oliwa
  • parmezan do posypania
  • sól
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z indykiem i serem pleśniowym
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie, a następnie zdejmujemy z patelni. Na jej miejsce wrzucamy mięso mielone i podsmażamy je przez kilka minut. 

Dodajemy pomidory z puszki oraz świeżego pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy przez kilka minut.

Ser pleśniowy kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Dusimy do momentu, aż się rozpuści. Doprawiamy danie pieprzem i solą. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na patelni. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

Tagi:

danie makaron