VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie kurczaka z warzywami i makaronu tagliatelle okazało się strzałem w dziesiątkę. Smaki fajnie się łączą. A co najważniejsze danie jest syte ale mało kaloryczne.

Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Tagliatelle z kurczakiem i warzywami

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju cytryna z bazylią
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g pieczarek
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki keczupu
  • Pieprz młotkowany z kolendrą
  • Pęczek natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kurczakiem i warzywami
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju z cytryną i bazylią.

Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem.

Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni.

Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem.

Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach.