VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Tagliatelle z kurczakiem i tartym selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Propozycja na bardzo szybki i prosty obiad z kurczakiem i makaronem. Smaku nadaje tarty seler, szpinak i czosnek.

Tagliatelle z kurczakiem i tartym selerem

Składniki:

Tagliatelle z kurczakiem i tartym selerem

 

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • Przyprawa do mięsa
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g selera korzeniowego
  • 100 g szpinaku mrożonego
  • ¾ szklanki bulionu lub wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść lubczyku
  • Oliwa z oliwek
  • 250 g pełnoziarnistego tagliatelle

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z kurczakiem i tartym selerem
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do mięsa. Przesmażamy na rumiano na patelni na oliwie z oliwek.

Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, kostki mrożonego szpinaku, starty na tarce o średnich oczkach seler korzeniowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość podlewamy bulionem lub wodą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i liściem lubczyku.

Mieszamy z ugotowanym tagliatelle.