MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny makaron w sosie maślanym, z krewetkami, pomidorkami i pietruszką

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami

 

  • na 1 porcję:
  • 6 krewetek tygrysich
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  • 100g makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ma być al dente. Z krewetek ściągamy pancerz i ogonki, czosnek i natkę drobno siekamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy krewetki i czosnek - krewetki muszą się zarumienić z dwóch stron. Następnie dorzucamy pomidorki i masło, chwilę smażymy - masło musi się roztopić. Dodajemy makaron, pietruszkę, sól i pieprz. Delikatnie mieszamy, aż cały sos obklei makaron. Gotowe danie wykładamy na talerz, posypujemy serem i ozdabiamy pietruszką. Użyłam ostrej oliwy i danie wyszło pikantne. Zamiast tego można dodać odrobinę chilli w proszku lub świeże ostre papryczki.
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Krewetki smażymy z dwóch stron muszą się zarumienić
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Do gotowych krewetek dodajemy połówki pomidorków i masło
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami
Na koniec dodajemy makaron pietruszkę i przyprawy delikatnie mieszamy