Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tagliatelle ze speckiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Speck to włoska wędlina z udźca wieprzowego wędzonego na zimno.

Tagliatelle ze speckiem

Składniki:

Tagliatelle ze speckiem

 

  • 40 dag makaronu taglitelle (wstążki),
  • 10 dag specku (można zastąpić surową wędzoną szynką),
  • 4 średnie pory (tylko białe części),
  • 5 dag startego parmezanu,
  • 20 dag groszku konserwowego,
  • 3/4 kostki rosołowej (tzw. kogutka),
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ze speckiem
Makaron ugotować al\'dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej oczyszczoną, umytą i pokrojoną w półplasterki porę. Podlać wodą i dusić do miękkości pora. Pod koniec duszenia dodać pokruszoną kostkę rosołową, pokrojony w kostkę speck i osączony z zalewy groszek konserwowy. Sosem polać gorący makaron. Posolić i posypać startym parmezanem. Wszystko wymieszać.