agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jedno z ulubionych dan mojej teściowej:)

Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami

 

  • Makaron tagliatelle 250g
  • szpinak mrożony 500g
  • suszone pomidory w zalewie 100 g
  • pierś z kurczaka 500 g
  • pomidory koktajlowe ok 10 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • sól pieprz szczypta
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami
Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w większą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie z oliwek. Do głębszego garnka przełożyć szpinak, lekko poddusić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić w większe kawałki, dodać do szpinaku, dołożyć usmażonego kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić ok 15 minut. Makaron odcedzić. Układać na talerzu, polać sosem , udekorować świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)
Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami
szpinak poddusić z dodatkiem czosnku , suszonych pomidorów
Tagliatelle ze szpinakiem i pomidorkami
danie dekorowac pomidorkami koktajlowymi