Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Tajska wariacja na temat zupy rybnej:

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dwa w jednym . Bardzo lubię zarówno zupę rybną jak i kuchnię tajską . A od tego już tylko krok by poeksperymentować .

Tajska wariacja na temat zupy rybnej:

Składniki:

Tajska wariacja na temat zupy rybnej:

 

  • 1 dzwonko z łososia
  • 1 ½ kostki bulionu rybnego Knorra
  • 3 porcje makaronu ryżowego wstążki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 3 plasterki ananasa z syropu
  • ½ czerwonej papryki konserwowej
  • garść usiekanej w paseczki sałaty lodowej
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka zielona pasty chilli
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Tajska wariacja na temat zupy rybnej:
Zagotować wodę z kostką bulionową . Włożyć umyte dzwonko łososia. Gotować 15 minut. Wyjąć , pozbawić ości i skóry. Mięso rozdrobnić . Na oliwie obsmażyć przez 3 minuty sałatę , paprykę chilli, paprykę konserwową , ananas , wrzucić do wywaru . Gotować 5 minut. Dodać mięso z łososia . Zupę doprawić przyprawami i mlekiem kokosowym . W osobnym garnku zagotować wodę , wrzucić do niej makaron ryżowy, zestawić z gazu, przykryć i trzymać we wrzątku 5 minut. Odcedzić . Na talerzach układać porcje makaronu , zalewać zupą .