Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Tajska zupa niby z torebki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupka z torebki na bogato.

Tajska zupa niby z torebki

Składniki:

Tajska zupa niby z torebki

 

  • 2sz- udka z kurczaka,
  • 3 listki- limonka kaffir,
  • 40 dkg- dynia,
  • 1szt- marchewka,
  • 1 szt- Pomysł na tajską zupę z kurczakiem,
  • 1/szt- papryczka chilli,
  • 1-2 łyżeczki- sok z limonki,
  • 1/ pęczka- natka pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

Tajska zupa niby z torebki
W zasadzie nie korzystam z zupek w torebkach...ale jak już znalazła się w moim posiadaniu taka zupka, to nie może się zmarnować:) Udka umyć zalać 2 litrami wody i gotować na małym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i dorzucić listki limonki. Po 15- 20 minutach dodać dynię( lepiej ją dodać trochę później aby się nie rozgotowała). Kiedy mięso zmięknie wyjąć obrać z kości i z powrotem wrzucić do zupy. Rozrobić zawartość "pomysłu" z wodą i dolać. Doprawić solą, pieprzem oraz drobno posiekaną papryczką chilli i sokiem z limonki. Gotować jeszcze 7-8 minut i zgasić. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.