jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tajski deser w kokosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na deser po pikantnych daniach kuchni tajskiej podałam w łupinie orzecha kokoso banany duszone z ryżem w mleku kokosowym z odrobiną limonki.

Tajski deser w kokosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tajski deser w kokosie

 

  • 100 g ryżu ugotowanego aldente
  • w lekko osolonej wodzie
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 banany
  • sok z limonki
  • owoce kandyzowane (około 5 dag mango, papaja)
  • 4 łyżeczki uprażonych migdałów
  • 4 gałązki mięty
  • skorupy orzecha oczyszczone i sparzone

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tajski deser w kokosie
Ryż zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy pokrojone banany i dusimy je na bardzo małym ogniu około 10 min.
Doprawiamy deser sokiem z limonki i dodajemy drobno pokrojoną połowę owoców. Mieszamy.
Napełniamy połówki orzechów deserem ryżowym, dekorujemy go plasterkami owoców i siekanymi, uprażonymi migdałami. Gałązkami mięty dekorujemy orzechy - miseczki.
Tajski deser w kokosie
Gałązkami mięty dekorujemy miseczki z orzechów kokosowych

Tagi:

ryż