Sposób przygotowania:
Tak się rozpieszczam czyli...
Lubię do obiadu napić się lampki wina , no nie tylko do obiadu hehe.Dzisiaj mój ulubiony ser do grillowania - halloumi , już tłumaczę - Halloumi to rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego. Nazwę swą zawdzięcza słowu hallum – ser libański, w Turcji występuje pod nazwą hellim peyniri. Halloumi pochodzi zasadniczo z Cypru, mieszkańcy tej wyspy uważają ten ser wręcz za potrawę narodową. Od wielu stuleci wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie także z dodatkiem krowiego ( źródło www.foody.pl )Zaczynamy od ugotowania mrożonego groszku w osolonej wodzie.Po ugotowaniu , do garnuszka dodajemy łyżeczkę masła i tłuczemy jak ziemniaki na pure , następnie przyprawiamy do smaku pieprzem czarnym oraz czosnkiem.W międzyczasie na elektrycznym grillu grillujemy przyprawioną pierś z kurczaka oraz 3 plastry halloumi. Podajemy na liściach sałaty rzymskiej z lampką wina pół wytrawnego rose.Smacznego PS.widziałam w Polsce halloumi w kostce w delikatesach Alma.
Śliweczka
Chupnięta