PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i efektowna zakąska, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ważne jedynie, aby awokado za długo nie stało, bo ściemnieje.

Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w 0,5cm plastry. Układamy na papierze do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy przyprawą. Pieczemy w piekarniku 20 minut w 200st. Następnie talarki przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie obracamy ziemniaki na poprzednią stronę, posypujemy startym żółtym serem i chwilę zapiekamy (do zarumienienia sera).

Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Na każdym talarku ziemniaczanym układamy porcje salsy z awokado oraz przyrumieniony boczek. Podajemy na ciepło, chociaż jako zimna przekąska też dobrze smakują.
Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem
Etap 1 Do przyprawienia użyłam naturalnej przyprawy do ziemniakó
Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem
Etap 2 Do zapieczenia można użyć dowolnego żółtego sera
Talarki z awokado i chrupiącym boczkiem
Etap 3 Zapiekamy, aż żółty ser się rozpuści