Sposób przygotowania:
Talerz pełen sushi
Ryż sushi zalewamy zimną wodą. Płuczemy do momentu aż woda będzie przeźroczysta. Przy tym ryżu, płukałam go 8 razy. Ryż przełożyć do garnka ( ja przygotowuje w tefalu i nic się nie przykleja czy przypala) i zalać 4,5 szklankami wody. Przykryć przykrywką i gotować na średnim ogniu przez 15 minut. W garnuszku podgrzewamy ocet ryżowy, dodajemy cukier i sól, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony ryż zalewamy zalewą. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Warzywa obrać i oczyścić. Pokroić w paseczki. Z ogórków wyciągnąć gniazda nasienne. W rondelku rozpuścić łyżeczkę masła i lekko zarumienić na nim paluszki krabowe. Przygotować miseczkę z wodą do maczania w niej rąk. Na macie bambusowej układamy płat nori. wilgotnymi rękoma rozkładamy na płacie ryż. Warstwa nie powinna być zbyt gruba, sushi będzie niewygodne do zjedzenia:) Teraz wg upodobań układamy nadzienia. U mnie było: ogórek + awokado + papryczki. Łosoś + ogórek + awokado. Paluszki krabowe + awokado. Łosoś + papryczki. Płat nori ciasno zwijamy, koniec smarujemy pasta wasabi, która doda smaku. Zawinięte rulony wstawiamy do lodówki na ok godzinkę. Następnie bardzo ostrym nożem kroimy w krążki. Podawać z sosem sojowym, plastrami imbiru i pastą wasabi. Smacznego:)