gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim to świetna propozycja na słodki podwieczorek. Polecam.

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

Składniki:

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim

 

  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 2 szklanki mąki (plus do podsypywania),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim
Do miski wlewamy masło, spirytus, jogurt, wbijamy jajko i mieszamy.

Następnie wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.

Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).

Odstawiamy na 30 minut.

Stolnicę posypujemyy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.

Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto.

Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Usmażone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego ;)