Sposób przygotowania:
Taratuszki (faworki) rosyjskie na jogurcie greckim
Do miski wlewamy masło, spirytus, jogurt, wbijamy jajko i mieszamy.
Następnie wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).
Odstawiamy na 30 minut.
Stolnicę posypujemyy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.
Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto.
Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Następnie wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Zagniatamy ciasto ( ciasto jest dość luźne).
Odstawiamy na 30 minut.
Stolnicę posypujemyy mąką i wykładamy ciasto, wałkujemy na około 1 cm grubości.
Nożem pokroimy paski o szerokości ok 4cm i długości ok 8-10cm. Na środku każdy kawałek przecinamy, wywijamy ciasto.
Na głęboką patelnię wlewamy olej (tak 3-4 cm). Rozgrzewamy i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)