SUPERPRZEPIS

Drożdżówka dyniowa bez jajek

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Drożdżówka dyniowa bez jajek

To pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię. Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje.

Składniki:

Drożdżówka dyniowa bez jajek

Forma o wymiarach 9 x 28 cm:

  • 3/4 szklanki puree z dyni (1 szklanka = 250 ml; około 230g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru (130g)
  • 100 ml oleju
  • 1 szczypta soli
  • odrobina aromatu waniliowego/pomarańczowego/migdałowego (według gustu)

Opcjonalnie na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka/wody

Sposób przygotowania:

Drożdżówka dyniowa bez jajek

Zaczyn:

Drożdżówka dyniowa bez jajek
Tylko pamiętajcie, aby mleko nie było gorące!

Pokruszone drożdże połączyć z 1 łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka.

Całość odstawić do wyrośnięcia.

Mus dyniowy:

Drożdżówka dyniowa bez jajek
Mus dyniowy i mleko powinny być wymieszane na w miarę jednolitą konsystencję.

Puree dyniowe wymieszać z resztą mleka.

Ciasto:

Drożdżówka dyniowa bez jajek
Ciasto jest klejące, ale takie powinno być.

Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, dodać zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem.

Całość wyrobić na gładkie ciasto, które wyjdzie dosyć klejące.

Ciasto umieścić w formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Potrwa to około 1,5 h.

Pieczenie:

Drożdżówka dyniowa bez jajek
Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ostudzonym cieście.

Ciasto wstawić do zimnego piekarnika.

Piec około 35 minut do tzw. "suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto można polukrować.