Sposób przygotowania:
Drożdżówka dyniowa bez jajekZaczyn:
Pokruszone drożdże połączyć z 1 łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka.
Całość odstawić do wyrośnięcia.
Mus dyniowy:
Puree dyniowe wymieszać z resztą mleka.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, wsypać sól, cukier, dodać zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem.
Całość wyrobić na gładkie ciasto, które wyjdzie dosyć klejące.
Ciasto umieścić w formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
Potrwa to około 1,5 h.
Pieczenie:
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika.
Piec około 35 minut do tzw. "suchego patyczka" w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto można polukrować.