Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2736]

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Racuchy z owocami, przygotowane na kefirze z dodatkiem mąki i oleju kokosowego są aromatyczne i puszyste. Po prostu pyszne.

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

Składniki:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 500 ml kefiru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 połówki brzoskwiń z puszki
  • 1 garść poziomek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

ETAP 1:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami
Całe jajka zmiksować z cukrem i szczyptą soli.

Całe jajka wbić do miski, dodać cukier, szczyptę soli i cukier z wanilią, zmiksować.

ETAP 2:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami
Jajka połączyć z kefirem i olejem kokosowym.

Do masy jajecznej wlać olej kokosowy i kefir.

ETAP 3:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami
Wsypać mąkę przenną, mąkę kokosową i sodę.

Następnie dodać obie mąki i sodę oczyszczoną, niedokładnie zamieszać.

ETAP 4:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami
Delikatnie mieszając połączyć z poziomkami i brzoskwiniami.

Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę. Połączyć z ciastem, dodać poziomki, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

Łyżką nakładać porcje ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano.

ETAP 6:

Kokosowe racuchy z brzoskwiniami

Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.