Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa z agrestem
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Następnie dodajemy cukier puder i żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Do kubka wlewamy 100-150ml mleka i dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, masło i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy, by nie powstały grudki. Następnie budyń zagotowujemy i chwilkę gotujemy co jakiś czas mieszając. Ciepły budyń wylewamy na ciasto. Gdy budyń troszkę przestygnie układamy na nim umyty i oczyszczony agrest. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Życzę smacznego :)
Bernadetta
Cukiereczek13
ooo naprawdę? :) co za zbieg okoliczności :) ja już tę tartę zrobiłam kilka dni temu, zniknęła błyskawicznie, bo była taka dobra :) skuś się, nie pożałujesz :)
2milutka
Cukiereczek13
też uwielbiam ciasta z agrestem :) ciasta już nie ma, ale kawałeczek innego też się znajdzie ;)
edytaha