Sposób przygotowania:
Tarta budyniowa z wiśniamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę i drobno posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko, cukier, sól, wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto. Na czas nagrzewania piekarnika lub około 30 minut włożyć ciasto zawinięte w folię do lodówki.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę do tart i po nakłuwać, aby mogło "oddychać".
Piec przez około 15 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Nadzienie:
W trakcie pieczenia kruchego spodu przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczony spód wykładamy wisienkami (bez soku i galaretki, które występują w konfiturach) tak, aby pomiędzy jedną a drugą były odstępy 1 cm. Następnie przykrywamy je ostygniętym budyniem.
Krucha skorupka
Deser jest już praktycznie gotowy do jedzenia, jeżeli jednak chcemy zrobić skorupkę z kruchego ciasta taką jak na zdjęciu, wówczas należy z resztek surowego ciasta zrobić kulkę i włożyć ją na 5-10 minut do zamrażalnika. Następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach na wierzch tarty i zapiekać w piekarniku nastawionym na grzanie od góry przez kolejne 10 minut.
Gotową tartę kroić dopiero po ostygnięciu, bo dopiero wtedy budyń dobrze stężeje. Smacznego!