Sposób przygotowania:
pyszny strudel z masą serowo-makową
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, włożyc w nie żółtko, dodać szczyptę soli, 2 łyżki olejui pół szklanki letniej wody. Zagnieść elastyczne ciasto, uformować z niego kulę ,posmarować olejem. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszysta mase, nieustannie mieszając małymi porcjami dodawać mielony twaróg. Gdy składniki się połączą wsypać proszek budyniowy i masę makową, szybko wymieszać mikserem. Masło stopić i odstawić aby wystygło. Ciasto rozwałkowac na stolnicy posypanej mąką. Placek ułożyć na lnianej ściereczce, pod spód wsunąć miseczkę odwróconą do góry dnem. Ostrożnie rozciągać ciasto rękami zaczynając od środka. Wyjąć miskę, placek posmarować stopionym masłem. Posypać bułką tartą, rozsmarować na nim nadzienie serowo-makoweWiśnie wydrylować i rozłożyć na masie serowo-makowej. Ciasto zrolować, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut.