jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Ciasto najlepsze

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ucierane ciasto babkowe z kawałkami owoców, przełożone warstwą waniliowego kremu budyniowego, oblane cytrynowym lukrem:)

Ciasto najlepsze

Składniki:

Ciasto najlepsze

 

  • CIASTO
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego lub wody
  • 2½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ szklanki cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • ½ l mleka pełnotłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki masła

 

  • DODATKI
  • 1 duży słoik drylowanych wiśni w kompocie

 

  • POLEWA
  • 4 łyżki cukru pudru
  • około 1 łyżka soku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto najlepsze
Wiśnie odsączyć z kompotu. Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, mleko lub wodę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do ciasta wmieszać owoce. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej formy i piec w temperaturze 180°C około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę, połowę porcji mleka zagotować z dodatkiem cukru i masła, a następnie na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z pozostałym mlekiem. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, na dwie równe części, po czym wyłożyć na spód ciasta gorący budyń i pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na polewę, cukier rozmieszać z sokiem z cytryny i polać przestudzone ciasto.

Tagi:

ciasto