Sposób przygotowania:
Ciasto najlepsze
Wiśnie odsączyć z kompotu. Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, a następnie dodać olej, mleko lub wodę oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i połączyć, cały czas ucierając mikserem. Na koniec do ciasta wmieszać owoce. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej formy i piec w temperaturze 180°C około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na masę, połowę porcji mleka zagotować z dodatkiem cukru i masła, a następnie na gotujące się mleko wlać rozmieszany budyń z pozostałym mlekiem. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż, na dwie równe części, po czym wyłożyć na spód ciasta gorący budyń i pozostawić do ostygnięcia. Ze składników na polewę, cukier rozmieszać z sokiem z cytryny i polać przestudzone ciasto.
luna
elzbieta8960
Mam pytanie czy mozna dodac mrozone wisnie? jesli tak to czy do ciasta wmieszac mrozone ? czy rozmrozic ?
A.B.
ja dodawałam już wcześniej do różnych ciast mrożonki,ale najpierw rozmrażałam na sicie,a przed podaniem obtaczałam w mące lub tartej bułce
elzbieta8960
jovi
:)