Sposób przygotowania:
Tarta cytrynowa z pianką
Z podanych składników ugniatam ręką kulę ciasta. Wkładam do lodówki na ok. godzinę. Następnie rozwałkowuję ciasto i nakładam na okrągłą blaszkę do tart.Dogniatam ręką boki i nadmiar ciasta odcinam nożem. Kładę kawałek papieru do pieczenia i wysypuję fasolę lub groch do obciążenia ciasta. Piekę około 15 minut po czym zdejmuję fasolki i piekę kolejne 20 minut w 180C. Studzę Krem: w garnuszku mieszam sok z cytryn, wodę, cukier i mąkę. Zaczynam gotować ciągle mieszając. Gdy zacznie bulgotać zdejmuję garnuszek z ognia i dodaję masło - mieszam. Dodaję żółtka, mieszam i stawiam z powrotem na ogień. Ponownie podgotowuję aż krem zgęstnieje. Studzę i rozkładam na ciasto. Pianka: 5 białek (najlepiej w temp.pokojowej) ubijam na pianę, powoli i stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładam na wierzch tarty i piekę około 20 minut. Smacznego
zbysiowa
Elficzna
proszę Cię bardzo! :) chętnie się podzielę :)
marietta
Cukiereczek13