Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Tarta czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze zimę lub w szare i ponure dni sięgam właśnie po ten wypiek. Gwarantuję, że poprawia nastrój. Tarta czekoladowa co tu dużo kryć nie jest deserem dietetycznym.

Tarta czekoladowa

Składniki:

Tarta czekoladowa

na ciasto czekoladowe

na krem czekoladowy

  • 350 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g kakao
  • 12 g śmietanfixu

na krem śmietankowy

  • 350 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowa
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy godzinę. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na wielkość formy. Dno kujemy i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach zdejmujemy groch. Pieczemy następne 15-20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy.

Krem czekoladowy: Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kapeli wodnej. Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao. Miksujemy. Krem układamy na zimnym cieście. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

Krem śmietanowy: Zimną śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.

Krem układamy na warstwie czekoladowej. Chłodzimy 30 minut w lodówce.

Dekoracja: Czekoladę ścieramy na wierzch ciasta. Ponownie chłodzimy w lodówce.