Sposób przygotowania:
Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.
3. Krem:
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.
4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250ml. Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.
3. Krem:
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus. Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.
4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladę. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników 250ml. Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.