Sposób przygotowania:
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem
1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkowane przełożyć do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ale ja nie smarowałam ). Ciasto w formie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania śmietankowego nadzienia.
2. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki, czyli: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksować kilka minut, aż masa stanie się jednolita. Następnie masę wylać na schłodzone ciasto ( rada: masa jest dość rzadka i taka ma być ).
3. Pieczenie i studzenie: Tak przygotowaną tartę piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną wystudzić w formie. Następnie ostrożnie ją wyjąć, tak żeby nie uszkodzić ( rada: najlepiej, żeby tarta była bardzo dobrze wystudzona ).
4. Przygotowanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystość, dodać cukru pudru według własnego smaku i dokładnie połączyć. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5. Dekoracja i podanie tarty: Tartę udekorować według uznania bitą śmietaną wyciskając rozetki, listkami melisy i kwiatami. Podawać. Można od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego Wam życzę.
Rady:
Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Forma o średnicy około 25 cm.
2. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki, czyli: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksować kilka minut, aż masa stanie się jednolita. Następnie masę wylać na schłodzone ciasto ( rada: masa jest dość rzadka i taka ma być ).
3. Pieczenie i studzenie: Tak przygotowaną tartę piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną wystudzić w formie. Następnie ostrożnie ją wyjąć, tak żeby nie uszkodzić ( rada: najlepiej, żeby tarta była bardzo dobrze wystudzona ).
4. Przygotowanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystość, dodać cukru pudru według własnego smaku i dokładnie połączyć. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5. Dekoracja i podanie tarty: Tartę udekorować według uznania bitą śmietaną wyciskając rozetki, listkami melisy i kwiatami. Podawać. Można od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego Wam życzę.
Rady:
Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Forma o średnicy około 25 cm.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)