Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto, pyszne śmietankowe nadzienie i do tego bita śmietana...skusicie się ? Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec.

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru

Masa śmietankowa:

  • 2 jajka
  • 330 g śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy ( bez cukru, na pół litra mleka )
  • 1 cukier waniliowy

Śmietanka:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

Do dekoracji:

  • listki melisy cytrynowej
  • kwiaty bratki

Sposób przygotowania:

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem
1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie rozwałkować je na lekko posypanej mąką stolnicy, rozwałkowane przełożyć do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem, ale ja nie smarowałam ). Ciasto w formie nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania śmietankowego nadzienia.

2. Nadzienie: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki, czyli: śmietanę, cukier waniliowy, budyń w proszku, sól i proszek do pieczenia. Całość miksować kilka minut, aż masa stanie się jednolita. Następnie masę wylać na schłodzone ciasto ( rada: masa jest dość rzadka i taka ma być ).

3. Pieczenie i studzenie: Tak przygotowaną tartę piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Upieczoną wystudzić w formie. Następnie ostrożnie ją wyjąć, tak żeby nie uszkodzić ( rada: najlepiej, żeby tarta była bardzo dobrze wystudzona ).

4. Przygotowanie śmietanki: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na puszystość, dodać cukru pudru według własnego smaku i dokładnie połączyć. Gotową śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Dekoracja i podanie tarty: Tartę udekorować według uznania bitą śmietaną wyciskając rozetki, listkami melisy i kwiatami. Podawać. Można od razu lub schłodzoną z lodówki. Smacznego Wam życzę.

Rady:

Szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml

Forma o średnicy około 25 cm.
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem
A taka tarta wygląda po rozkrojeniu. Polecam.

Tagi:

tarta deser