kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Tarta czekoladowo-limonkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

jeden ze sprawdzonych przeze mnie przepisów "z serca domu"

Tarta czekoladowo-limonkowa

Składniki:

Tarta czekoladowo-limonkowa

 

  • 300 g pełnoziarnistych herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g niesolonego masła o temp. pokojowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka (379 g) słodzonego mleka skondensowanego(najlepiej schłodzonego)
  • 4 limonki
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2-3 kawałki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Tarta czekoladowo-limonkowa
Umieść herbatniki,kakao,masło i czekoladę w malakserze i miksuj aż uzyskasz ciemnie,wilgotne,drobne jak piasek okruchy.Wsyp je do formy na tartę i wylep nimi dno i boki.Wstaw formę do lodówki i zajmij się nadzieniem. Wlej mleko skondensowane do miski.Otrzyj skórkę z limonek do małej miseczki i zachowaj do dekoracji.Dodaj sok z limonek do mleka i wymieszaj trzepaczką. Wlej śmietanę kremówkę do miski,ubij na sztywno,połącz z mlekiem skondensowanym,wymieszaj dokładnie i gotową masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód.Schładzaj tartę przez ok. 4 godziny o ile mleko którego użyłaś było zimne.Udekoruj wierzch skórką z limonki oraz tartą czekoladą.