Sposób przygotowania:
Tarta czosnkowo-szczypiorkowa
Twaróg rozgnieść z z 1 jajkiem,50ml.mleka,oliwą i 1 łyżeczką soli,dodać mąkę i proszek do pieczenia,wyrobić ciasto,przykryć i wstawić na 30min.do lodówki,następnie rozwałkować przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 30min.w 180"C.Czosnek obrać i na minutę wrzucić do wrzątku,po czym wyjąć i gotować 15min.z mlekiem i śmietaną.Miękkie ząbki czosnku wyjąć rozgnieść widelcem,dodać jajko i 2 żółtka,a następnie utrzeć.Połączyć ze śmietaną i mlekiem,doprawić solą i pieprzem.Na podpieczonym spodzie rozłożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek,zalać śmietankową masą i piec 30-40min.w 180"C.Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżej sałaty.