Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta czosnkowo-szczypiorkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Myślę że warto wypróbować,bo ma ciekawy smak.

Tarta czosnkowo-szczypiorkowa

Składniki:

Tarta czosnkowo-szczypiorkowa

 

  • 15dag.twarogu,
  • 25dag.mąki,
  • 3łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250ml.mleka,
  • 4jajka,
  • 100ml.oliwy,
  • sól,
  • 4ząbki czosnku,
  • 230ml.śmietany,
  • pieprz,
  • 20dag.sera pleśniowego,
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Tarta czosnkowo-szczypiorkowa
Twaróg rozgnieść z z 1 jajkiem,50ml.mleka,oliwą i 1 łyżeczką soli,dodać mąkę i proszek do pieczenia,wyrobić ciasto,przykryć i wstawić na 30min.do lodówki,następnie rozwałkować przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 30min.w 180"C.Czosnek obrać i na minutę wrzucić do wrzątku,po czym wyjąć i gotować 15min.z mlekiem i śmietaną.Miękkie ząbki czosnku wyjąć rozgnieść widelcem,dodać jajko i 2 żółtka,a następnie utrzeć.Połączyć ze śmietaną i mlekiem,doprawić solą i pieprzem.Na podpieczonym spodzie rozłożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posiekany szczypiorek,zalać śmietankową masą i piec 30-40min.w 180"C.Podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem świeżej sałaty.

Tagi:

tarta