peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Tarta gryczana ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna jesienna tarta ze śliwkami

Tarta gryczana ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta gryczana ze śliwkami

 

  • Na ciasto:

 

 

  • 2 łyżki fruktozy

 

  • 150 g posiekanego masła roślinnego

 

  • 1 żółtko

 

  • 1-2 łyżki wody

 

  • Na obłożenie:

 

 

 

  • 1 łyżka fruktozy

Sposób przygotowania:

Tarta gryczana ze śliwkami
Mąkę gryczaną mieszamy z fruktozą, masłem i żółtkiem - wyrabiamy ciasto. Jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy wodę. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy na cienki placek (ok. 3 mm grubości) lub po prostu dociskając palcami wyklejamy nim blaszkę do pieczenia. Na cieście układamy ciasno śliwki skórką do dołu. Wierzch posypujemy migdałami wymieszanymi z fruktozą. Jeśli zostało nam ciasto, ścieramy je na drobnej tarce i rozsypujemy na śliwkach. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut. Użyłam blaszkę o wymiarach 21 x 31 cm.
Tarta gryczana ze śliwkami
Tarta gryczana ze śliwkami - przed upieczeniam