lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Tarta jabłkowo-gruszkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tarta jabłkowo-gruszkowa :)

Tarta jabłkowo-gruszkowa

Składniki:

Tarta jabłkowo-gruszkowa

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli
  • 4 jabłka
  • 4 gruszki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka śmietanki 30%
  • 3 jaja

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowo-gruszkowa
Do mąki dodaj szczyptę soli,posiekaj ją z masłem i zagnieć ciasto do którego podczas zagniatania dodaj 100 ml letniej p[przegotowanej wody.Formę do pieczenia nasmaruj tłuszczem i oblep ciastem (spód i boki).Na cieście ułóż obrane i pokrojone w talarki jabłka i gruszki.Śmietankę zmiksuj z jajkami i cukrem wylej to na poukładane jabłka i gruszki.Włóż ciasto do piekarnika na około pół godziny.Piecz w temperaturze 180 stopni.