LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

tarta jagodowo-śmietankowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zaspokoi nawet wybredne podniebienie, palce lizać.

tarta jagodowo-śmietankowa

Składniki:

tarta jagodowo-śmietankowa

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

 

  • krem:

 

  • budyń śmietankowy bez cukru
  • 400 ml litra mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • nadzienie:

 

  • dżem jagodowy(ja użyłam własnoręcznie robionego w tym roku)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

tarta jagodowo-śmietankowa
Siekamy tłuszcz z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy jajko i mąkę. Z wszystkich składników szybko zagniatamy miękkie ciasto. Formujemy kule, owijamy folią i wkladamy na godzine do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Następnie ostrożnie nawijamy je na wałek i w ten sposób przenosimy do formy. (ja użyłam dwóch średnich form do tarty) wczesniej posmarowanej tluszczem. Nakłuwamy widelcem (można wyłożyć fasole , aby zachowało ładny kształt) . Podpiekamy ciasto ok 15-minut w temp. 200 st.  Budyń przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu z użyciem mniejszej ilosci mleka. Gdy całkiem przestygnie miksujemy z maslłm i cukrem pudrem. Na upieczone tarty wykladamy krem , na to dżemik jagodowy . Dekorujemy w/g uznania.(Ja do tego celu użyłam płatkow migdałowych oraz startą skórke z cytryny).  Wstawiamy do lodówki aby stężało.