aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Orzechowo kawowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Orzechowo kawowe ciasto- takie ciasto idealnie pasuje na tort. Ma ono pyszną masę o smaku kawy z dodatkiem orzechów.

Orzechowo kawowe ciasto

Składniki:

Orzechowo kawowe ciasto

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa kawowa:
  • 1,5 masła
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki wódki
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Orzechowo kawowe ciasto
Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką. Dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut w foremce 25/36. Można upiec w całości i przekroić na pół.

Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy cukier i ubijamy. Na końcu wlewamy żółtka- mieszamy. Wsypujemy mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bułką tartą i mielonymi orzechami. Mieszamy wykładamy na formę 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.

Masa kawowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Wsypujemy orzechy i kawę rozpuszczalną. Miksujemy.

Przełożenie: Biszkopt kakaowy- masa kawowa- biszkopt orzechowy- masa kawowa- biszkopt kakaowy- polewa- potrzepujemy dekoracyjnie orzeszkami arachidowymi.