Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Tarta kebab-gyros

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna tarta inspirowana przepisem na sałatkę o tej samej nazwie. Jest tak dobra, że znika w mgnieniu oka. Idealna na co dzień lub od święta.

Tarta kebab-gyros

Składniki:

Tarta kebab-gyros

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 120 g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Tarta kebab-gyros

Ciasto

Tarta kebab-gyros
Ciasto przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem

Przesianą przez sito mąkę zmieszać z żółtkiem, wodą, solą i zimnym masłem pokrojonym na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (średnica 26-28 cm). Ponakłuwać spód widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta.

Nadzienie

Tarta kebab-gyros
Pokrojone składniki wykładamy na podpieczony spód

Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i smażyć rozgrzanym oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy. Wystudzić.


Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, odsączone z octu ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.


Składniki wyłożyć na podpieczony spód.

ETAP 3:

Tarta kebab-gyros
Przygotowanym sosem zalewamy składniki na cieście

W misce zmieszać rozbełtane jajka z mlekiem, 1 łyżeczką przyprawy kebab-gyros, majonezem oraz ketchupem i wymieszać. Sosem polać składniki na cieście.

ETAP 4:

Tarta kebab-gyros
Tarta kebab-gyros prosto po wyciągnięciu z piekarnika

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.