Sposób przygotowania:
Tarta kebab-gyrosCiasto
Przesianą przez sito mąkę zmieszać z żółtkiem, wodą, solą i zimnym masłem pokrojonym na małe kawałki. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (średnica 26-28 cm). Ponakłuwać spód widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min, w celu podpieczenia ciasta.
Nadzienie
Filet z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i smażyć rozgrzanym oleju z dodatkiem przyprawy kebab-gyros (ok. 1 łyżeczka) do momentu aż nie będzie surowy. Wystudzić.
Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebulę pokroić na piórka, odsączone z octu ogórki pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Składniki wyłożyć na podpieczony spód.
ETAP 3:
W misce zmieszać rozbełtane jajka z mlekiem, 1 łyżeczką przyprawy kebab-gyros, majonezem oraz ketchupem i wymieszać. Sosem polać składniki na cieście.
ETAP 4:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min.
Justi2401