iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tarta krówkowa krucha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało. Moja rodzina uwielbia tarty dlatego często piekę ja na różne sposoby.

Tarta krówkowa krucha

Składniki:

Tarta krówkowa krucha

 

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
  • 1 kostka masła,
  • 1 żółtko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
  • Masa:
  • 4 łyżki mascarpone,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 20 dag krówek kruchych,
  • 3 łyżki śmietany 18 %.

Sposób przygotowania:

Tarta krówkowa krucha
Mąkę mieszamy z cukrem, kawą, dodajemy posiekane masło oraz żółtko, zagniatamy cisto następnie rozwałkowujemy na blasze do tarty, pieczemy 30 min. w temp 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w metalowej miseczce postawionej nad garnkiem z wrzątkiem, przestudzamy i mieszamy z mascarpone, wykładamy masę na ciasto, studzimy. Następnie w taki sam sposób roztapiamy krówki ze śmietaną, przestudzamy i wylewamy na masę czekoladową, robimy dekoracje wykałaczką,