eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z jabłkami Elizy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ta tarta jabłkowa przypomina mi mój domowy jabłecznik z kruchym ciastem.Jest prosty w wykonaniu i szybki.Idealnie słodki i delikatny w smaku

Tarta z jabłkami Elizy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z jabłkami Elizy

 

  • 170 g mąki tortowej
  • 55 g cukru pudru
  • 110 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

  • Nadzienie jabłkowe:

 

Sposób przygotowania:

Tarta z jabłkami Elizy
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche , dodać łyżkę zimnej wody.Gotowe ciasto dać do lodówki i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.Do garnka wrzucić obrane i pokrojone kawałki jabłek,dodać cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą lekko miękkie,uważać aby się nie rozpadły. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek . Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
Tarta z jabłkami Elizy
najpierw do miski dałam mąkę
Tarta z jabłkami Elizy
najpierw do miski dałam mąkę
Tarta z jabłkami Elizy
wszystkie składniki zagniotłam i wyłożyłam na formę
Tarta z jabłkami Elizy
jabłka przysmażyłam i wyłożyłam na ciasto