Sposób przygotowania:
Tarta z jabłkami Elizy
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie. Jeśli ciasto jest mocno kruche , dodać łyżkę zimnej wody.Gotowe ciasto dać do lodówki i schłodzić przez co najmniej 1 godzinę.Do garnka wrzucić obrane i pokrojone kawałki jabłek,dodać cynamon, goździki, cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą lekko miękkie,uważać aby się nie rozpadły. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Płytką formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek . Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez 30 - 45 minut. Wyjąć, wystudzić.
sylwiusia055
sylcia055
gusia1000