paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To miała być zwykła tarta z jabłkami ale ostatecznie przerobiłam przepis i wyszło to cudo :) jest pyszna :)

Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1/4 małego op masła roślinnego ( ok 60 g)
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka śmietany

 

  • Budyń:
  • 400 ml mleka
  • 1 op budyniu waniliowego bez cukru(na 1/2 l)
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

 

  • Masa czekoladowa:
  • 30 gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka skondensowanego

 

  • Dodatkowo:
  • 6 średnich jabłek
  • 1 łyżeczka brązowego cukru (do posypania)

Sposób przygotowania:

Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Do miski wkładamy mąkę, proszek, masło, kakao, żółtka, cukry i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem a następnie zagniatamy kruche ciasto. Gotujemy budyń: z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. W kubku rozpuszczamy proszek i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy chwilę i studzimy. Blachę na tarte (o średnicy 30 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Kruchym ciastem wyklejamy spód blachy bez boków (boki zrobimy z jabłka). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 15 min. W tym czasie przygotowujemy jabłka, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy mleko, dokładnie mieszamy. Po 15 min blachę wyciągamy z piekarnika i obniżamy temp w piekarniku na 170st. Dookoła spodu układamy plastry jabłka tworząc boki. Na spód wylewamy budyń i polewamy czekoladą robiąc wzorki. Całość przykrywamy plasterkami jabłka i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika na ok 25 min. Smacznego :)
Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Do miski wkładamy mąkę, proszek, kakao, masło, zółtka, cukry i śmietanę, zagniatamy ciasto
Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Gotowe ciasto wykładamy na spód blachy do tarty i pieczemy 15 min
Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Z jabłka robimy boki, na środek wylewamy budyń i polewamy czekoladą
Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Na wierzchu układamy plasterki jabłka i posypujemy brązowym cukrem