Sposób przygotowania:
Kakaowa tarta z budyniem czekoladą i jabłkami
Do miski wkładamy mąkę, proszek, masło, kakao, żółtka, cukry i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie siekamy nożem a następnie zagniatamy kruche ciasto. Gotujemy budyń: z 400 ml mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy z cukrem waniliowym. W kubku rozpuszczamy proszek i wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy chwilę i studzimy. Blachę na tarte (o średnicy 30 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Kruchym ciastem wyklejamy spód blachy bez boków (boki zrobimy z jabłka). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na 15 min. W tym czasie przygotowujemy jabłka, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy mleko, dokładnie mieszamy. Po 15 min blachę wyciągamy z piekarnika i obniżamy temp w piekarniku na 170st. Dookoła spodu układamy plastry jabłka tworząc boki. Na spód wylewamy budyń i polewamy czekoladą robiąc wzorki. Całość przykrywamy plasterkami jabłka i posypujemy brązowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika na ok 25 min. Smacznego :)