marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta na orientalnie.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Składniki na kruche ciasto wyrobić na stolnicy,zagnieść w kulę. Dać do folii i schłodzić.Grzyby namoczyć,jarzyny umyć,pokroić. Ciasto upiec.

Tarta na orientalnie.

Składniki:

Tarta na orientalnie.

 

  • Ciasto:180 g.mąki,
  • 90 g.zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 2-3 łyżki zimnej wody,
  • sól.
  • Nadzienie:2 duże papryczki chilli,
  • 1 por,
  • 25 dag.grzybów mun,
  • tłuszcz do formy i bułka tarta.

Sposób przygotowania:

Tarta na orientalnie.
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę oraz kawałek zimnego masła i posiekać je na stolnicy w wiórki,dodać żółtko,sól oraz trochę zimnej wody.Wyrobić i zagnieść,podsypując mąką pod spód,by ciasto nie kleiło się do stolnicy.Uformować kulę,włożyć do folii i schłodzić na pół godziny w lodówce.Natrzeć w tym czasie formę do tartej i wysypać bułką po całej powierzchni.Papryczki chilli i por umyć,usunąć nasiona z papryk i pokroić na talarki całość,a grzyby zalać gorącą wodą i odstawić,aby zmiękły,osączyć i pokroić w paski.Ciasto wyjąć,rozwałkować i ułożyć w formie,zaginając ciasto na brzegach.Wsadzić do nagrzanego piekarnika 0d 180-200 st.C. Piec 25-30 min.aby spód był wypieczony.Wysunąć ciasto,nałożyć nadzienie na upieczony spód i znów zapiec na 20 min.Po wyjęciu ostudzić i pokroić.

Tagi:

ciasto tarta