Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta normandzka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wariacje na temat tarty z jablkami :)

Tarta normandzka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta normandzka

 

 

  • lody waniliowe (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Tarta normandzka
Jablka obieramy, kroimy w cwiartki, oczyszczamy i kroimy w plastry. Ciasto wykladamy na obsypana maka blaszke i nakluwamy. Jablka ukladamy na ciescie w rozetke i skrapiamy sokiem z cytryny. W miseczce ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy mleko, smietane i doprawiamy cynamonem. Dokladnie ze soba laczymy. Ta masa zalewamy jablka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez 30 minut. Swietnie smakuje, z galka lodow waniliowych podana na gorace ciasto.Smacznego!
Tarta normandzka
Etap 1