Sposób przygotowania:
Szpinakowa tarta z owocami lataETAP 1
Formę na tarte dokładnie smakujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
ETAP 2
CIASTO: Rozmrożony szpinak odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym kolorze.
Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną formę owocówkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
ETAP 3
Gotowe ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy również z formy, układając je na deseczce do góry dnem.
Tak wyjęte pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 4
Po ostygnięciu ze środka tarty zeskrobujemy cienką warstwę ciasta, która posłuży nam do wykończenia deseru.
Na środek ciasta wykładamy śmietankę z malinami.
ETAP 5
ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy do niej żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu do śmietanki dodajemy maliny. Łączymy je z ciastem za pomocą łyżki.
Malinową śmietankę wykładamy na środek ciasta szpinakowego. Na wierzch wykładamy owoce lata. U mnie są to maliny, borówka i jeżyny. Dodatkowo wierzch posypujemy zeskrobanym wcześniej szpinakowym ciastem.
Deser umieszczamy w chłodzie, by śmietanka zastygła.
SylaUla