Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tarta z masą kisielową i owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tarta z masą kisielową i owocami- jest orzeźwiającą i łatwa do przygotowania. Znika z blaszki w mgnieniu oka, bo jest przepyszna.

Tarta z masą kisielową i owocami

Składniki:

Tarta z masą kisielową i owocami

Ciasto:

Masa kisielowa:

  • 500 ml wody,
  • 2 opakowania kisielu cytrynowego,
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej,

Dodatkowo:

  • 300g owoców sezonowych

Sposób przygotowania:

Tarta z masą kisielową i owocami
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną i pokruszonymi drożdżami. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.

2. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na foremkę na tartę. Spód nakłuwam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Masa kisielowa: Z wody odlewam 1/2 szklanki. Pozostałą wodę zagotowuję. W odlanej wodzie mieszam kisiele. Masę wlewam do gotującej się wody. Mieszam i gotuję 2 minuty. Do gorącego kisielu wsypuję galaretki. Dokładnie mieszam. Chwilę studzę. Masę wykładam na upieczony krucho- drożdżowy spód. Wyrównuję.

4. Na masie kisielowej układam ulubione owoce (ja użyłam śliwek i borówek amerykańskich). Gotową tartę wstawiam na godzinę do lodówki.

Tagi:

tarta