Sposób przygotowania:
Tarta po węgiersku
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać z masłem lub margaryną na wiórki. Zsunąć na stosik, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać śmietanę i dwie łyżeczki soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę. Można schłodzić w lodówce lub w zamrażarce ok. 20-30 min. W tym czasie obrać, opłukać i posiekać cebulę i pieczarki oraz obsmażyć lekko na maśle. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki i obsmażyć lub wykorzystać wędlinę np. salami. Papryki w tym czuszkę opłukać, pokroić, usunąć nasiona i ogonki. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, ciastem wylepić blaszkę, wyłożyć nadzienie. Wstawić blaszkę z tartą do piekarnika na 30 min. Po upieczeniu wyjąć, kroić radełkiem na trójkąty i spożywać na ciepło.