zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta rabarbarowo truskawkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna tarta o słodko kwaskowym posmaku - w sam raz na niedzielny deser!

Tarta rabarbarowo truskawkowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta rabarbarowo truskawkowa

 

  • Ciasto :
  • 300 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 125 g Margaryny Kasia
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa :
  • 500 g rabarbaru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo :
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • perełki cukrowe
  • czekolada do deserów w młynku

Sposób przygotowania:

Tarta rabarbarowo truskawkowa
Składniki na ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt koła tak aby kolo było większe od tortownicy. Ułożyć ciasto w tortownicy lub formie do tarty nakładając ciasto na boki tworząc ściankę. Całe ciasto ponakłuwać widelcem, piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przestudzić. Umyty i obrany rabarbar pociąć na kawałki około 1-2 cm długości. Wrzucić go na patelnię, dodać wodę i smażyć aż rabarbar zmięknie. Gdy jest już miękki wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę rabarbarową lekko przestudzoną wyłożyć na ciasto. Ciasto schłodzić aby masa stężała. Na koniec ubić śmietankę z cukrem waniliowym i śmietan fixem i wyłożyć ją na ciasto. Jeśli mamy truskawki możemy je położyć na śmietanę. Posypać ciasto perełkami i czekoladą w młynku.
Tarta rabarbarowo truskawkowa
Etap 1