marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta serowa ze skwarkami i pepperoni.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na kruche ciasto wyrobić na stolnicy i zagnieść,podsypując mąką.Upiec.Skwarki i twaróg osobno zemleć,połączyć z resztą.Piec 30 min

Tarta serowa ze skwarkami i pepperoni.

Składniki:

Tarta serowa ze skwarkami i pepperoni.

 

  • 200 g.mąki pszennej krupczatki,
  • 4 żółtka,
  • 150 g.miękkiego masła,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4-1/2 szklanki śmietanki 12%,
  • 2 łyżeczki soli jodowanej,
  • 2 opakowania twarogu półtłustego lub chudego,
  • 2 żółtka,
  • 1 cebula,
  • 50 g.zmielonych skwarek wieprzowych,
  • 3-4 średnie strąki pepperoni,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Tarta serowa ze skwarkami i pepperoni.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,posiekać z niecałą kostką masła,zsunąć na stos,zrobić dołek,wbić żółtka,dod- -ać sól i śmietankę i zagnieść.Wyrabiać,podsypując mąką.Można także schłodzić zawinięte w kulę ciasto kruche,wstawiając je w misce lub w woreczku foliowym.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zeszklić.Skwarki usmażyć z boczku na chrupko,a następnie wyjąć,osączyć i zemleć.Twaróg zemleć nieco wcześniej i dwukrotnie,dodać żółtek i wymieszać wraz ze zmielonymi skwarkami oraz cebulą.Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do tartej,wylepiając brzegi na ściankach formy.Wstawić na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.Wysunąć blachę i wyłożyć nadzienie serowo-skwarkowe,a na wierzchu ułożyć papryczki pepperoni,rozcięte i pozbawione nasion,nieco je wgnieść w masę. Wsunąć blachę z powrotem do piekarnika na 20-25 min.Zapiec, obserwując przez szybkę czy się zarumieniło nadzienie.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.Pokroić i podawać na kolację.

Tagi:

tarta