Sposób przygotowania:
Tarta serowa ze skwarkami i pepperoni.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,posiekać z niecałą kostką masła,zsunąć na stos,zrobić dołek,wbić żółtka,dod- -ać sól i śmietankę i zagnieść.Wyrabiać,podsypując mąką.Można także schłodzić zawinięte w kulę ciasto kruche,wstawiając je w misce lub w woreczku foliowym.Cebulę obrać,umyć,posiekać i zeszklić.Skwarki usmażyć z boczku na chrupko,a następnie wyjąć,osączyć i zemleć.Twaróg zemleć nieco wcześniej i dwukrotnie,dodać żółtek i wymieszać wraz ze zmielonymi skwarkami oraz cebulą.Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blachę do tartej,wylepiając brzegi na ściankach formy.Wstawić na 30 min. do piekarnika nagrzanego do 200 st.C.Wysunąć blachę i wyłożyć nadzienie serowo-skwarkowe,a na wierzchu ułożyć papryczki pepperoni,rozcięte i pozbawione nasion,nieco je wgnieść w masę. Wsunąć blachę z powrotem do piekarnika na 20-25 min.Zapiec, obserwując przez szybkę czy się zarumieniło nadzienie.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić.Pokroić i podawać na kolację.