Sposób przygotowania:
Tarta serowo-czekoladowa
1. Do miski wsypać przesianą mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Wszystko razem posiekać i zagnieć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i boki formy. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Następnie ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić. 2. Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec jeszcze 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować wg uznania.
marietta
czekoladka_m