Sposób przygotowania:
Tarta snickers - z karmelem i orzechami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem. Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy. Wkładamy do zamrażarki. MASA KARMELOWA : Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta - powinna być w temperaturze pokojowej. Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem , tak aby powstał karmel. Mieszamy drewnianą łyżką , gdyż metalowe nie nadają się do robienia karmelu! Kiedy będzie gotowy delikatnie i powoli dodajemy do niego śmietanę ( trzeba to robić naprawdę delikatnie , gdyż karmel jest gorący a śmietana chłodna - powstaje " mieszanka wybuchowa " ;) ). Cały czas mieszając czekamy aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gęsty karmelowy sos. Pod koniec dodajemy orzechy i całość wylewamy na kruchy spód. Ostawiamy do lodówki do stężenia. ( Ps. łatwiej się kroi gorącym nożem ) Smacznego!
kołczu
edytaha
marietta
katarzynafijoł