Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tarta snikers bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne połączenie karmelu i słonych orzeszków, które uzależnia. Tarta snikers trochę w innej odsłonie bo z masą śmietanową i czekoladą karmelową.

Tarta snikers bez pieczenia Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta snikers bez pieczenia

 

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 tabliczki czekolady pełnej karmelowej
  • 1 op. śmietan-fix
  • 300 g solonych orzeszków ziemnych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Tarta snikers bez pieczenia
Herbatniki pokruszyć na miałko i zmieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić spód i boki formy do tarty, mocno dociskając. Wstawić do lodówki.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę karmelową. Wystudzić i włożyć do lodówki na co 2 godz. Zimną śmietanę ubić mikserem na sztywną masę. Dla usztywnienia masy można dodać śmietan-fix.

Ok. 200 g orzeszków ziemnych drobno posiekać. Pozostałą ilość w całości uprażyć na patelni. Do ubitej śmietany dodać pokrojone orzeszki ziemne i wymieszać. Masę wyłożyć na spód herbatnikowy i włożyć do lodówki.

Czekoladę gorzką z łyżką masła stopić w kąpieli wodnej i rozsmarować na wierzchu tarty. Posypać uprażonymi orzeszkami ziemnymi i włożyć do lodówki.
Tarta snikers bez pieczenia
Kawałek tarty snikers na talerzu gotowy do podania