agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pogoda nie sprzyja włączaniu piekarnika, dlatego polecam szybką tartę bez pieczenia. Smaczna i orzeźwiająca.

Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango

 

  • tarta:
  • 300 g markiz czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 g masła

 

  • krem:
  • 250 g mascarpone
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 limonka

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango
Ciastka przełożyć do malaksera, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz 50 g niesłonego, miękkiego masła, Jeżeli jest twarde można rozpuścić, ostudzić i takie dodać po zmiksowaniu. Całość dokładnie zmiksować, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do foremki( u mnie 24 cm) w wciąganym dnem i dokładnie podociskać. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować krem. Dobrze schłodzony serek mascarpone i mleko skondensowane przełożyć do miski i zmiksować na puszysty krem. ( końcówką do ubijania jajek) . Miętę opłukać , listki przełożyć do malaksera i zmiksować. Limonkę dobrze wyszorować, skórkę zetrzeć na tarce. Dodać do ubitego kremu i delikatnie przemieszać. Krem wyłożyć na schłodzony spód i ponownie wstawić do lodówki. W tym czasie obrać mango i pokroić w cienkie plastry. Układać na kremie w formie kwiatka. Na foremkę 24 cm zużyłam 2 owoce mango, ale następnym razem dokupię jeszcze 1-2, wtedy rozeta będzie ładniej wyglądać. Wstawić do lodówki na min godzinkę. Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego :)
Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango
ciasteczka z nadzieniem czekoladowym i czekoladę zmiksować
Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango
ciastkami wyłożyć formę i wstawić do lodówki
Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango
do kremu dodać zmieloną miętę i skórkę z limonki
Tarta z kremem miętowo-limonkowym i mango
mango pokroić w cienkie plastry u układać je na kremie