haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Tarta truskawkowa na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta i smaczna tarta na cieście francuskim z budyniem , polana galaretką truskawkową jest idealna na letnie dni. Świetnie smakuje do kawy. Zachwyci wszystkich domowników i gości!

Tarta truskawkowa na cieście francuskim Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tarta truskawkowa na cieście francuskim

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 budyń o smaku ciasteczkowym (lub waniliowym, śmietankowym, biszkoptowym)
  • 375 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (jeśli jest wymagane w przepisie na budyń)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Tarta truskawkowa na cieście francuskim
1. Okrągłą tortownice lekko natłuściłam i wyłożyłam ściany i boki ciastem francuskim. Nakłułam widelcem spód, położyłam na nim papier do pieczenia i obciążyłam dno grochem. 

piekłam w temperaturze 190 stopni przez 20-30 minut ( do uzyskania złotego koloru boków). 

Pozostawiłam do ostudzenia. 

2. Budyń ugotowałam na mleku wg przepisu na opakowaniu. galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wrzącej wody wskazanej na opakowaniu. Pozostawiłam do wystudzenia. 

3. Ze spodu zdjęłam groch i papier i w utworzone z ciasta gniazdo wyłożyłam ostudzony budyń. wierz udekorowałam gęsto ćwiartkami truskawek i pokryłam gęstniejąca galaretką. proste i pyszne!
Tarta truskawkowa na cieście francuskim
Tortownice wylepiamy ciastem francuskim i obciążamy grochem.
Tarta truskawkowa na cieście francuskim
Oddzielnie gotujemy budyń, a oddzielnie rozpuszczamy galaretkę. Studzimy.
Tarta truskawkowa na cieście francuskim
Na powstałe z ciasta francuskiego gniazdo wykładamy budyń.
Tarta truskawkowa na cieście francuskim
Budyń dekorujemy gęsto ułożonymi ćwiartkami truskawek.
Tarta truskawkowa na cieście francuskim
Truskawki polewamy gęstniejąca galaretką.