Sposób przygotowania:
Owocowe arbuzy na cieście francuskimETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 6 dużych kół. Wycięte przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem i cukrem kryształem.
ETAP 2
Tak przygotowane koła wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Zrumienione ciasto wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
Między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.
ETAP 4
Gotowy krem wykładamy na przestudzone koła i wkładamy do lodówki by krem stężał.
ETAP 5
Przed podaniem deserki wykańczamy owocami, tak by kolorystycznie przypominały małe arbuzy. Pokrojone w plasterki kiwi to skórka, truskawki to arbuzowy miąższ, a jagody to pestki.
Po nałożeniu owoców deserki podajemy.
Jagodowa
Magdalena88