jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Owocowe arbuzy na cieście francuskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 21

To pyszny, letni deser z wykorzystaniem owoców, które idealnie komponują się z delikatnym kremem i ciastem francuskim. Polecam też wykonać jedną, dużą tartę- arbuz.

Owocowe arbuzy na cieście francuskim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owocowe arbuzy na cieście francuskim

SKŁADNIKI

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 żółta,
  • 2 owoce kiwi,
  • Kilka truskawek,
  • Kilka leśnych jagód
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Cynamon do posypania ciasta,
  • Cukier kryształ do posypania ciasta,
  • 1 łyżka cukru pudru do kremu,
  • Jajko do smarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Owocowe arbuzy na cieście francuskim

ETAP 1

Owocowe arbuzy na cieście francuskim
Oprószone cukrem i cynamonem koła wkładamy do piekarnika

Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 6 dużych kół. Wycięte przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem i cukrem kryształem.

ETAP 2

Owocowe arbuzy na cieście francuskim
Upieczone francuskie koła studzimy

Tak przygotowane koła wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Zrumienione ciasto wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Owocowe arbuzy na cieście francuskim
Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone

Między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.

ETAP 4

Owocowe arbuzy na cieście francuskim
krem wykładamy na upieczone ciasta

Gotowy krem wykładamy na przestudzone koła i wkładamy do lodówki by krem stężał.

ETAP 5

Owocowe arbuzy na cieście francuskim
pokrojonymi owocami dekorujemy wierzch

Przed podaniem deserki wykańczamy owocami, tak by kolorystycznie przypominały małe arbuzy. Pokrojone w plasterki kiwi to skórka, truskawki to arbuzowy miąższ, a jagody to pestki.
Po nałożeniu owoców deserki podajemy.