Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świeże warzywa podsmażone na oleju kokosowym w połączeniu z serem feta i ciastem francuskim utworzyły pyszną i pożywną wytrawną tartę.

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie ćwierćplasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.

Warzywa wrzucamy do rondla na rozgrzany olej kokosowy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy z obciążonym spodem przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i połowę posiekanego szczypiorku. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotową tartę posypujemy resztą szczypiorku.
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Na początku kroimy i ścieramy na tarce warzywa.
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Warzywa wrzucamy do rondla na rozgrzany olej kokosowy, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem.
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i połowę posiekanego szczypiorku.