Sposób przygotowania:
Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie ćwierćplasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę.
Warzywa wrzucamy do rondla na rozgrzany olej kokosowy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy z obciążonym spodem przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i połowę posiekanego szczypiorku. Dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotową tartę posypujemy resztą szczypiorku.
Warzywa wrzucamy do rondla na rozgrzany olej kokosowy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Dusimy przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną. Następnie dorzucamy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę.
Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy z obciążonym spodem przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i połowę posiekanego szczypiorku. Dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypujemy pokruszonym serem feta.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Gotową tartę posypujemy resztą szczypiorku.